STÓŁ I KRZESŁA Z KLIMATEM

projektant wnętrz warszawa, Małgorzata Mierzwińska Projektant Wnętrz

Wielkość stołu ustalamy indywidualnie, ale niewykluczone jest też projektowanie wnętrz online w zależności od potrzeb rodzinnych. Powierzchnia stołu zależy od liczby zasiadających przy nim biesiadników. Jedna dorosła osoba wraz z nakryciem zajmuje przy stole powierzchnię w kształcie półkola o średnicy 58-60 cm. Możemy więc powiedzieć, że „dobry” stół powinien mieć blat o szerokości 65 cm i długości odpowiadającej wielokrotności 60 cm. Jak z tego widać, stoły o długości no półtorej osoby lub na dwie i trzy czwarte osoby są zwłaszcza w małych wnętrzach niecelowe; nieekonomiczne projektowanie wnętrz żywiec.

Oprócz stołów o stałej powierzchni blatu stosuje się różne systemy stołów rozkładanych, wykładanych, wsuwanych zależnie od chwilowych potrzeb. Są to urządzenia bardzo uniwersalne, praktyczne, elastyczne, współpracujące z wnętrzem. Istotną sprawą jest architektura wnętrz i podręcznik, który wskaże  również odpowiednią wysokość stołu. Najlepsza dostosowana do skali ludzkiej wysokość stołu jadalnego mieści się w granicach 70-72 cm. Dla osób siedzących na niskich fotelach lub na tapczanie korzystanie z tak wysokiego stołu według projektant wnętrz warszawa byłoby to co najmniej kłopotliwe. Potrzeba jest matką wynalazków narodził się więc stolik niski, raczej pomocniczy, tak zwany stolik do kawy, znakomicie przydatny również przy rozmowie i lekturze.

Sprzęt ten z powodu niewielkiego oddalenia od podłogi nazwano we Francji potocznie „basset” jamnik to sympatyczna nazwa wydaje się bardzo trafna. Wysokość jamnika waha się w granicach 35-45 cm. Kształt jego blatu bywa prostokątny lub rzadziej trójkątny z zaokrąglonymi narożami. Stół, zwłaszcza jadalny, wymaga odpowiedniego zaplecza. W naszych małych mieszkaniach stracił swą przydatność tak zwany kredens i kuchnia wystrój wnętrz warszawa. duży, ciężki mebel, który niegdyś był dostojną ozdobą każdego szanującego się „pokoju stołowego”. Małe typowe wnętrze z wydzielonym kątkiem jadalnym zmusza do przyjęcia rozwiązań lżejszych, bardziej uniwersalnych i przede wszystkim zajmujących mniejszą ilość cennego miejsca. Z tego względu we współczesnych wnętrzach coraz częściej łączy się stół z Jego bezpośrednim zapleczem, kredensikiem-barkiem.

One Response

Comments are closed.